baner candyweb

Z jakich składników można zrobić dobrą kanapkę?

Kanapki znają i kochają wszyscy Polacy. Tak prosty przepis, jak kanapka z serem i z keczupem miał okazję skosztować każdy maluch, każdy rodzić, a także każdy dziadek i babcia. Zagraniczne specjały nie umywają się do Polskich wariantów kanapkowych, których jest naprawdę wiele – ogranicza nas tu tylko wyobraźnia oraz gusta smakowe. Jakich zatem składników możemy użyć do stworzenia dobrej i wartościowej kanapki?

„Kanapka ze wszystkim”

Podstawowym składnikiem do zrobienia kanapki jest pieczywo. Na rynku dostępne są pieczywa pełnoziarniste, razowe, mieszane oraz zwykłe pszenne białe. Mając do dyspozycji pieczywo – bez względu jakiej postaci – możemy zastanowić się na tym, co takiego dodać do kanapki, aby była smaczna i jak najbardziej wartościowa.

Do kanapki możemy zatem dodać:

  • warzywa: zielone, czerwone, żółte i inne,
  • konfitury, dżemy, marmolady, powidła,
  • słodkie kremy czekoladowe, waniliowe, orzechowe,
  • hummus i przeciery warzywne,
  • pasty konserwowe, jajeczne, rybie bądź mięsne,
  • sery, wędliny,
  • ryby, owoce morza,
  • i inne dodatki wedle gustów kulinarnych.

Jedni lubią jeść kanapki tylko z jednym, bądź dwoma dodatkami, inni zaś preferują dużo bogatsze rozwiązanie i decydują się na połączenie większej ilości dodatków, np. kanapka na razowym pieczywie z masłem roślinnym, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, salami, serem, papryką, pieczarkami oraz cebulą. Można by powiedzieć, że to istna „bomba witaminowa”.

Kanapki na dziś – z czego zrobić dobre śniadanie?

Kanapki kocha jeść każdy Polak, bez względu na porę dnia, czy okoliczności. Kanapkę można zabrać do pracy, szkoły, czy też na wycieczkę. Jest to taki posiłek, który można bardzo łatwo przechować i szybko skonsumować. Z wielu składników można przygotować naprawdę dobre kanapki, o których powiemy sobie nieco niżej.

Pierwszą propozycją wypasionej kanapki, jest kanapka bagietka z krewetkami. Krewetki tygrysie należy przygotować i usmażyć w panierce, a następnie umieścić w pieczywie, innymi zaś składnikami tej wersji są sos tatarski, tabasco, roszponka bądź inna sałata, pomidor, ogórek kiszony i wedle uznania inne dodatki. To wersja kanapki na ostro, dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem powinny na nią nieco uważać.

Inną propozycją na kanapkę z pierwszego zdarzenia, jest przepis na kanapkę z musem z wątróbki. To wersja dla smakoszy, dlatego zwykły, „kanapkożercom” może nie posmakować, niemniej jednak warto spróbować samemu. Do przygotowania tej kanapki potrzebna będzie oczywiście wątróbka, duża cebula, tymianek, wiśnie bez pestek, jajko na twardo, koper oraz pieczywo.

Kanapki można podawać na wiele różnych sposobów. Smaczne będą zarówno na grzankach, jak i tostach, czy też zwykłym suchym pieczywie. Małe dzieci uwielbiają kanapki w wersjach na słodko, dorośli zaś preferują już te bardziej wyraziste i raczej słone przepisy. Naprawdę wiele z nich znajdziemy w Internecie lub w książkach kucharskich, jednak to, jak przygotujemy naszą kanapkę, zależy tylko i wyłącznie od nas samych, warto jednak sięgać po nowe rozwiązania i poszerzać swoje horyzonty smakowe.

|